Renovera inte köket förrän du läst det här!
Råden som underlättar renoveringen av köket

Dags för ett nytt kök?
Är det dags att låta köket få en ansiktslyftning eller rent av ett helt nytt utseende? Även om en köksrenovering kan låta som en enkel uppfräschning av ditt hem så är det ett projekt som kräver en investering i tid och pengar. Det finns mycket att tänka på innan du drar igång en köksrenovering. Vare sig du har en stor budget eller om du tänker utföra en billigare renovering, finns det en hel del att tänka på innan du börjar. Nedan följer tips och råd till dig som drömmer om ett nytt kök.
Vad finns det för fördelar med att renovera ditt kök?
Ett trevligt och fräscht kök är ett av de mest säljande argumenten för en bostad. På mäklarspråk pratar man om standardhöjande åtgärder – sådant som höjer värdet på din bostad. Men även om du inte planerar att sälja din bostad kan ett nytt kök vara klokt. Ofta tillbringar vi mycket tid i köket. En trevlig och mysig köksmiljö är en investering i din livskvalitet.
Även om du har planer på att sälja din bostad kan ett kök vara en bra investering för dig personligen. Ofta tillbringar vi mycket av vår tid i köket. En trevlig och mysig köksmiljö påverkar vårt humör positivt och vardagsmatlagningen blir roligare.
Vad kostar det att renovera köket?
Att renovera köket kan kosta alltifrån några tusenlappar till flera hundra tusen. Därför är planering A och O. Hur ser köket ut idag? Hur vill du att köket ska se ut? Behöver du förändra planlösningen, vattenledningar, el eller avlopp? Ju mindre av detta som behöver ändras desto billigare blir renoveringen.
Börja med att bestämma dig för vad det får kosta. När du har en maximal kostnad klar för dig är det dags att göra en budget. I en budget bestämmer du hur stor del av pengarna som ska gå till material, arbete och vitvaror. Lämna även utrymme för oväntade kostnader.
Helrenovering av ett kök betyder att allt från golv till tak byts ut, inklusive köksstommarna. En budgetvariant är att bara byta ut dina köksluckor. Det finns firmor som kommer hem och mäter och sedan levererar nya luckor till dig. Om du kombinerar nya luckor med att måla eller tapetsera och lägga nytt golv har du plötsligt ett kök som ser ut som nytt!
Vad ska jag tänka på när jag renoverar köket?
Det är en positiv förändring att ha ett nytt kök men tänk på att du får leva med resultatet länge och därför är det viktigt att allt blir rätt. Planera noga men ge utrymme för förändring under arbetets gång.
Tänk igenom planlösningen. Det ska exempelvis vara lätt att öppna kyl och frys. Arbetsflödet i köket måste funka – med dåliga avlastningsytor blir det jobbigt att laga mat. Återförsäljare av kök brukar vara mycket hjälpsamma med tips och råd. Det finns även tjänster online för att planera ditt kök i spännande 3D-modeller.
Ett färgglatt kök kan kännas som en bra idé initialt, men hur många är det som är nöjda med sitt terrakottafärgade 90-talskök idag? Välj i stället neutrala färger som ser stilrena och snygga ut. Om du är sugen på färg kan du i stället ta in färggranna accenter i köket, exempelvis färgpigga handdukar och grytlappar eller roliga köksapparater. Dessa är lättare att byta ut.
Var noga när du väljer material, speciellt i valet av bänkskiva. Trä kan lätt få vatten och flottmärken samt behöver oljas in med jämna mellanrum. Rostfritt kan se flammigt ut och bli repigt. Stenskivor kan få märken och bli kantstötta. Laminatskivor är billiga men hållbarheten är oftast kortare än övriga material.
När du väljer vitvaror är det viktigt att tänka på funktioner och vad de kostar i drift. Lista vad som är viktigast för dig. Är det priset eller att de är tystgående, elsnåla eler rymliga? Eller är designen prioriterad?
Glöm inte heller att planera belysningen. Det är ett bra beslut att tidigt i processen att tänka på var det behövs belysning och var eluttagen ska sitta. När elektrikern väl är på plats kan det vara stressigt att fatta ett bra beslut.
Renovera köket själv eller anlita hantverkare?
Att renovera köket själv
Det kan kännas avkopplande och spännande att renovera själv, men det kräver både nyfikenhet och en stor portion tålamod. Gör det du tycker är roligt och har kunskap för men var noga med att anlita fackfolk där det behövs. Tänk på att delar av köket måste vara fackmannamässigt utfört både för din egen säkerhet och för att försäkringar ska gälla.
Om du är det minsta tveksam bör du anlita hantverkare för installation av el och VVS (vatten och avlopp). Du kan i värsta fall bli skadeståndsskyldig om arbetet blir fel utfört. Eftersom ROT-avdraget gäller för köksrenoveringar är det vanligt att elektriker och rörmokare anlitas så att installationen av vitvaror och belysning blir rätt utförda.
Börja med att riva ut det gamla köket och förbered sedan för installationer. Börja renoveringen med att måla, tapetsera och lägga in nytt golv. Du har förmodligen lagt mycket pengar på inredningen, därför är det viktigt att du är noggrann. Ett tips är att rita upp det nya köket på de väggar där de skall monteras. Det underlättar installationen.
Anlita hantverkare för att renovera köket
El och VVS bör alltid göras av fackfolk. För dig som har ont om tid eller inte är så händig är det smart att ta hjälp även för montering av inredningen. Tänk på att det kan skilja i kvalitet, pris och tidsåtgång för olika hantverkare. Kolla runt med några olika firmor om möjligt. Det är ofta gratis att fråga om kostnadsförslag.
Var noga med att be om referenser och ring upp hantverkarens tidigare kunder innan du tar hjälp. Det sista du vill är att få en oseriös hantverkare. Ge så mycket information som möjligt till hantverkaren så att kostnadsförslaget blir så precist som möjligt. Se till att få en uppskattad tidsplan på papper, och var noga med att bestäm vad som händer om inte tidsplanen följs.
Renovera köket med ROT-avdrag
När du anlitar en hantverkare kan du göra ett så kallat ROT-avdrag. Det innebär att hantverkaren kan göra ett skatteavdrag och ge dig ett billigare pris. Du kan utnyttja ROT-avdraget om du har betalat in skatt och på så sätt har något att kvitta renoveringskostnaden mot. ROT-avdraget täcker 30 procent av arbetskostnaden på upp till 50 000 kronor per vuxen person i hushållet.
För att få maximalt rotavdrag måste du ha en arbetskostnad på 167 000 kr. Det är inte du själv som privatperson som söker om ROT-avdrag, det är den hantverkare du anlitar. Du får en förskottsrabatt på fakturan på jobbet och pengarna från Skatteverket får hantverkaren sedan.
Det finns en hel del regler kring ROT-avdraget som du kan läsa om på Skatteverkets hemsida. Till exempel måste den hantverkare du anlitar inneha F-skatt och får inte var en närstående till dig. Du måste äga bostaden och bo i den för att få rätt till avdrag.
Göra en tidsplan
Var realistisk i din tidsplan. Att renovera kräver tid och tålamod. Lura inte dig själv med en för kort tidsfrist. Räkna hellre med att allt tar längre tid än beräknat eftersom oförutsedda saker kan dra ut på tiden.
Checklista: 7 saker att tänka på
Drömmen om ett kök är närmare än du tror. Använd den här snabba checklistan för att komma i gång med ditt projekt smidigt och snabbt.
- Skriv en önskelista för köket. Dröm fritt – i det här skedet är allt möjligt! Fundera över vad du verkligen vill. Vad ska köket användas till? Ska du bara laga mat eller ska det till exempel användas till att pyssla och läsa läxor? Fantisera om stil, ska ni ha det klassiskt eller mer trendigt?
- Samla all information du behöver. Ta reda på allt du behöver veta om ditt kök. Mät upp och rita en skiss. Ta foton från lite olika vinklar. Prova att använda 3D-modeller online för att se vilka möjligheter till förändring som finns. Kolla upp dina ekonomiska förutsättningar, om du behöver låna till renovering kan ett renoveringslån vara lösningen. Undersök om det behövs bygglov. Skulle renoveringen av köket innebära ingrepp i husets bärande konstruktioner, i ventilationen eller vatten- och avloppssystem ska du ha bygglov från kommunen och/eller tillstånd från föreningen om du bor i en bostadsrätt. Fråga efter planritningar och monteringsanvisningar från kökstillverkaren. En viktig sak att fundera över är ljus och ljuskällor.
- Hämta inspiration till ditt kök. Läs inredningsmagasin och försök skissa lite själv. Inredningsarkitekter använder sig av något som heter ”mood boards”, där de samlar tapet- och färgprover, materialbitar med mera från vad de gillar och sätter upp på en tavla. Mood boards kan även göras virtuellt i valfritt bildbehandlingsprogram. Ett tips är att söka olika stilar på Instagram och Pinterest. Du kan även besöka köksutställningar och beställa kataloger. Fråga dina vänner som gjort köksrenoveringar om vad som funkat för dem eller inte. Ställ frågor på forum och ta hjälp av vänner.
- Ta fram olika förslag. Skaffa underlag på egen hand eller be en köksförsäljare arbeta igenom ett förslag. Många kökstillverkare har experter som ritar förslag på köksinredningar åt sina kunder. Det är oftast gratis och det finns inget krav på att du beställer från dem i slutändan. Ge dig inte in på dyra speciallösningar om du inte har råd med det, men kompromissa inte med nödvändiga detaljer du inte kan vara utan.
- Jämför olika alternativ. När du har olika design och materialval att välja på gäller det att ta ställning till hur de förhåller sig till budgeten. Glöm inte att du måste fundera över allt från knoppar och handtag till blandare. Små detaljer kan göra stor skillnad och kan även vara kostsamma.
- Fatta ett beslut. Med ett bra beslutsunderlag är det nu dags att bestämma sig.
- Håll budget och tidsplan. Samla ihop dina inköp, då får du bästa pris och koll på de totala kostnaderna. Förhandla alltid om rabatter. Pruta! Vissa saker blir billigare att inhandla själv medan andra delar är billigare om hantverkaren köper. Spara alla kvitton och följ upp kontinuerligt under hela processen.
Känner du någon som ska renovera köket? Dela gärna den här artikeln med någon genom att tagga dem.